EEN CAST ALS GEEN ANDER

Gijs Blom

Susan Radder

Jamie Flatters

Jan Bijvoet

Tom Felton

Coen Bril

Theo Barklem-Biggs

Scott Reid

Marthe Schneider

Ronald Kalter

Justus von Dohnànyi

Mark van Eeuwen

Pit Bukowski

November 1944. Op het onder water gelopen eiland Walcheren in Zeeland vechten duizenden geallieerden tegen het Duitse leger. Drie jonge levens raken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een Engelse gliderpiloot en een Zeeuws meisje dat tegen wil en dank in het verzet betrokken raakt, komen voor cruciale keuzes te staan die niet alleen gaan over hun eigen vrijheid maar ook over de vrijheid van anderen.

Drie jonge mensen beleven de oorlog elk vanuit een ander perspectief, waarbij duidelijk wordt dat de grens tussen goed en fout lang niet altijd even duidelijk is maar dat je er niet aan ontkomt om keuzes te moeten maken.

Alain de Levita werd na het produceren van de oorlogsfilm ‘Bankier van het Verzet’ benaderd door het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Zij wilden iets doen ter ere van 75 jaar bevrijding om de jongere generatie bewust te maken wat er zich in Nederland heeft voltrokken. Een speelfilm leek hen de beste manier om dat te doen.
Na het gesprek met het vfonds haalde Alain zijn partner en compagnon Paula van der Oest erbij voor het scenario. En wist hij regisseur Matthijs van Heijningen jr. te interesseren voor een episch verhaal over oorlog en vrijheid.

Matthijs is één van de weinigen in Nederland die weet hoe je dingen groots kunt aanpakken en met CGI bijzonder kunt maken. Daarom is De Slag om de Schelde een film geworden zoals je die bijna nooit in Nederland ziet.

Met een budget van 14 miljoen euro is De slag om de Schelde één van de duurste Nederlandse films ooit. Kosten noch moeite worden gespaard om in het jaar dat er 75 jaar vrede wordt gevierd, vooral jongeren duidelijk te maken wat oorlog met mensen doet.

Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Regisseur Matthijs van Heijningen over ‘De Slag om de Schelde’

Een film met als thema ‘bevrijding’. Wat betekent ‘bevrijd zijn’ anno 2020 nog voor jonge mensen? Heeft het nog wel betekenis 75 jaar na onze laatste grote oorlog? Zijn jonge mensen van nu zich bewust van de offers die jonge mensen destijds hebben gebracht om ons land bevrijd te krijgen? Hoe is het om voor de keuze te staan om met de bezetter mee te werken of – met alle risico’s van dien – je leven te wagen voor een groter goed? Hoe is het om verleid te raken door de pracht en praal van het fascisme en vervolgens onder ogen te zien welke mensonterende consequenties die keuze met zich meebrengt?

Ik denk niet dat men zich daar nu nog íets bij voor kan stellen. Ik hoop met deze film voelbaar te maken wat jonge mensen destijds hebben doorstaan voor de vrijheid van ons land. De vrijheid waar wij nu nog altijd in leven. Het gaat daarbij niet alleen om fysieke vrijheid, maar ook om de vrijheid te kunnen zijn wie je bent, te mogen vinden wat je vindt, te geloven waarin je gelooft. Vrijheid is een universeel thema van alle tijden dat helaas ook nu nog steeds actueel is.

Om een film te maken die zich onderscheidt van al die andere films over WOII, een film die raakt aan de hedendaagse beleving van vrijheid, hebben we gekozen voor drie verschillende perspectieven, die van drie hoofdpersonages: Teuntje, Marinus en William. Drie jonge mensen die de oorlog elk vanuit een ander opzicht beleven. We hopen zo een genuanceerder beeld neer te zetten dan het beeld van ‘wij’ tegen ‘zij’ en goed versus kwaad. Want goed en kwaad schuilt in iedereen en is iets van alle tijden.

De Slag om de Schelde op school: V.

Onder de titel V. komt er ook een speciaal educatiepakket rondom de Slag om de Schelde, bestemd voor de bovenbouw van vmbo, havo en vwo. Het educatief materiaal bestaat onder andere uit een magazine en een website met interactieve opdrachten voor de leerlingen. De inhoud is te verdelen in drie thema’s: Vechten, Vrede en Vrijheid.

Aan de hand van fragmenten uit de film en interviews met cast en crew, maakt V. de verbinding tussen De Slag om de Schelde en actuele thema’s die ook in vakken als maatschappijleer en geschiedenis aan bod komen. Denk aan de dunne scheidslijn tussen goed en fout, vrijheid versus onvrijheid en het belang van grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting.

Het educatiepakket wordt gratis aangeboden en is tegen verzendkosten te bestellen. Kijk voor meer informatie op www.vechtenvredevrijheid.nl

CREDITS

EEN INITIATIEF VAN

VFonds

EEN PRODUCTIE VAN

LevitateFilm

CREW

Directed by; Matthijs van Heijningen, Screenplay by; Paula van der Oest, Produced by: Alain de Levita, Executive Producers; Mark van eeuwen Paula van der Oest Frank Klein, Co-producer Caviar; Robin Kerremans Dimitri Verbeeck Bert Hamelinck, Co-producer Lithuania; Kęstutis Drazdauskas, Co-producer EO; Jacomien Nijhof, Director of Photography; Lennert Hillege NSC, Production designer; Hubert Pouille, Costume Design; Margriet Procee, Hair & make-up; Bianca van der Steen Jacqueline Hoogendijk, Casting by; Rebecca van Unen Gail Stevens CSA Rebecca Farhall, Film editor; Marc Bechtold, VFX supervisor; Laurent Creusot, Post production supervisor; Jo Nijns, Supervising sound editor/ re-recording mixer; Herman Pieëte CAS, Music by; Emilie Levienaise-Farrouch, Line producers; Gerrit Martijn Donald Taylor

CAST

Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters, Jan Bijvoet, Tom Felton, Coen Bril, Theo Barklem-Biggs, Scott Reid, Marthe Schneider, Ronald Kalter, Justus von Dohnànyi, Mark van Eeuwen en Pit Bukowski

SPECIAL THANKS TO

Bestuur Stichting Financieel Beheer ‘De Slag om de Schelde’
Comité van Aanbeveling ‘De Slag om de Schelde’
De Slag om de Schelde Investment CV
Zeeland Film Ambassadors

Partners

Sponsors

Aangenaam Bergen op Zoom
Gemeente Bergen op Zoom
Ardoer Zeeland
Arentis
Brabant Remembers
Damen
De Hoop Terneuzen BV
Engie Services Zuid BV
Gemeente Goes

Gemeente Middelburg
Gemeente Noord-Beveland
Gemeente Reimerswaal
Gemeente Schouwen Duiveland
Gemeente Terneuzen
Gemeente Veere
Gemeente Vlissingen
Nederlands Loodswezen regio Scheldemonden

NV Westerscheldetunnel
Rabobank Zeeuws-Vlaanderen
Rabobank Oosterschelde
Rabobank Walcheren/Noord-Beveland
ZIB Investments Crowdfunding
Zeeuws Archief
Zeeland Magazine

DONATEURS

Gemeente Tholen
Stichting Cultuurfonds Zeelandia
Stichting Genootschap der Zeeuwse Commodores
Kiwanis Walcheren
Kiwanis Zeeuws-Vlaanderen

COMITÉ VAN AANBEVELING ‘DE SLAG OM DE SCHELDE’

Filip D’Havé, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland
Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant (2009 – 2020)
Tobias van Gent, historicus en Tweede Kamer lid voor de VVD
Pieter Hendrikse, CEO van JLL Nederland
Bert van der Lingen, Consul-Generaal
Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland

ZEELAND FILM AMBASSADORS

Nynke van der Ploeg
Jan Lievens

BESTUUR STICHTING FINANCIEEL BEHEER 
‘DE SLAG OM DE SCHELDE’

Pieter Hendrikse
Verena Jongepier
Edwin Moens